Gotuj z "Lato z radiem RadioLatki"  

 

 

 

Autor: cykada

Tresc:  Swiateczny przepis na Abi

2 tony wdzieku, szczypta humoru,

nostalgii krzynka któz to taki?

Wiadomo – Abisynka

podgrzewac miksujac delikatnie,

nie doprowadzajac do wrzenia

dodac Wode z cytrynka dla smaku podkreslenia

Do tego jabluszek ...Podlane obficie muzyka

 

 

 

Ludwik Jerzy Kern

                  Kalorie i Święta

 

 

Widzę wyraźnie,
Jak Wernyhora
Oto znów Tycia nadchodzi pora
Przeciętny Polak w owe 3 dnie
Nic tylko je i je
Potem go duszność meczy
I kolka
Razem z nim jęczy
Przeciętna Polka
Lecz nim tak jęczeć zaczną pospołu
Siadają sobie ślicznie do stołu
Inaugurując smakowy raj
Na głowę
Konsumowaniem świątecznych jaj 200 kal.
Potem szyneczka 450 kal.
Schabik 440 kal.
Wędzonka 490 kal.
Biała kiełbasa 310 kal.
Tatar 300 kal.
Golonka 630 kal.
A gdy obrzydną im już zakąski
Zaraz dostają kawałek gąski 325 kal.
Frytki 250 kal.
Czerwonej ciut-ciut kapusty 25 kal.
I barszcz na szynce pieprzny i tłusty 180 kal.
Do tego chlebek 210 kal.
Masło 300 kal.
I sól 15 kal.
A w międzyczasie
Gul 180 kal.
Gul 180 kal.
Gul 180 kal.
Gul 180 kal.
Wreszcie makowiec 160 kal.
Placek 200 kal.
Mazurek 260 kal.
Sernik 170 kal.
Rolada 170 kal.
Kilka ptifurek 230 kal.
Dwie czarne kawy, gorzkie 2x000 kal.
Kompotu łyk 50 kal.
Do tego znowu
Cyk 180 kal.
Cyk 180 kal.
Cyk 180 kal.
Cyk 180 kal.
Razem: 6.805 kal.
Trzy razy dziennie tak przez 3 dni
I ...
Nikt nie pozna nas.
Hi, hi, hi.


 I jak po świętach ??:)))))))))

 

 

 

Marek Palucki & DonChichot

Przepis .- Marek Palucki

 

wody zawrzanej nieco, lisci ziela azjatyckiego,

szczypta cukru, mieszadelko, dla smaku po odstaniu ziela w goracu cytryny maly plasterek...2 minuty czekania i juz plyn do konsumowania :)

 

Przepis .- DonChichot

*jedna podwojna piers kurczaka,

*piec srednich cebul,

*lyzka majonezu,

*ziola (w/g smaku moze to byc curry, chili)

Mieso drobiowe pokroic na male kostki i zmieszac z majonezem i ziolami, nastepnie odstawic do lodowki na kilka godzin.

Pokroic cebule na krazki. Nadziewac je naprzemiennie z kurczakiem.

To wlasciwie wszystko, teraz to juz tylko opiekanie na ruszcie(grillu).

 

 

 

JolaB z Hamilton, ON, Canada

 

Przepis -

 

Makaron  

                          

Sklad-porcja na 2 osoby)

Czosnek - (moze byc ze sloika)

cebula -swieza pokrojona w talarki cienko!!

chili -(moze byc swieze lub suszone ze sloika -to sa takie jakby cieniutkie plateczki)

Ser Parmezan - do smaku, ale najmniej 3-4 lyzek stolowych

smietana slodka - 300ml

przecier pomidorowy- dwie lyzki stolowe

bekon- ( mozna dodac pieczonego kurczaka )-3-4 kawalki bekonu pokrojony w cienkie paseczki 3 cm

pieczarki-8-10 wiekszych pieczarek-cienko pokrojone

zielona pietruszka- najlepiej nasza polska ( nie ta krecona) posiekana

 makaron (najlepiej pene, lub spiralki , ale nie spaghetti )

sol ,pieprz

 

Wszystko pokroic i przygotowac przed zaczeciem gotowania.

 Ugotowac makaron ( na jedna osobe wystarczy 60-80 gr suchego makaronu) .Makaron nie moze byc za miekki .

 Teraz  tak:-wszystko masz pokrojone, makaron jest prawie ugotowany i zaczynasz :

 do smietny wlozyc wlozyc 2 lyzki przecieru pomidorowego -wymieszac.

Na patelni  (duzej ) podsmazasz cebule, dodajesz chili ( w/g uznania ) ,i lyzeczke czosnku-przesmazasz to chwilke , nastepnie dodajesz pieczarki, pokrojony bekon, smazysz - moze troszke wiecej oliwy do smazenia.

jak przesmazone - wlac sos z przecierem i smietana -lekko wymieszac , dodac sol ipieprz ( do smaku) jak sos zacznie zmieniac troche kolor - na wierzch wrzucic zielona pietruszke  i parmazon ser -lekko wymieszac. W tym czasie odcedzasz makaron i kladziesz na gore tego sosu i lekko wymieszasz . GOTOWE!!!

 Mozna podawc z zielona salata .  Jest naprawde pyszne !!!

 

Losos & koperek- Quiche

 

Potrzebujesz:

 

6 jajek

300g. kwasnej smietany

sol i pieprz

210 gr.czerwonego lososia (Najlepiej w puszce)-odlana woda

5-6 mlodych cebulek -dobrze posiekanych

1 spory peczek koperku-dobrze posiekany

Moze jeszcze troche kwasnej smietany i koperek do ozdoby

 

             WYKONANIE

 

Posmaruj specjalne naczynie na Quiche-zaroodporne- oliwka lub margaryna - (ja wole oliwke)

naczynie powinlo byc 26cm -srednica.

Teraz do miski wloz: jajka, smietane, sol i pieprz-dobrze to wymieszaj.Nastepnie dodaj kawalki lososia ,cebulki i   koperek. Pomieszaj dobrze wlej wwszystko do naczynia i piec w piecu jakies 180st przez okolo35 min. -jak sie dobrze zetnie. Jak chcesz ladnie podac to na kazdy kawalek poloz odrobine kwasnej smietany i i listek koperku.

 

Ja to podaje samo lub z zielona salata.

 

                      SMACZNEGO!!! 

 

Quiche z pieczarkami,szpinakiem i serem Feta

 

    Potrzebujesz!!

 

250 gr. mrozonego szpinaku

okolo 1 lyzki stolowej oliwy  z oliwek

200gr. pieczarek cienko pokrojonych

8 jajek

250 ml.kwasnej smietany(moze byc chuda)

180 gr. Feta -sera  pokruszonego

spory peczek zielonej pietruszki-posiekanej

sol i pieprz do smaku

6 mlodych cebulek- cieniutko pokrojonych

          Uzywasz to samo naczynie do Quiche. Odmrozony szpinak- wyduszasz z niego wode. Na patelni rozgrzej oliwe wrzuc pieczarki i piecz tak- dlugo  kiedy  beda lekko brazowe. Nastepnie dodaj cebulke i szpinak. Smaz to okolo minuty i odstaw na bok.

 Do miski wloz jajka i kwasna smietane i dobrze pomieszaj.Nastepnie wloz do tego ser Feta, zielona pietruszke i to co usmazyles ze szpinakiem-dobrze wymieszaj.

Wlej wszystko w naczynie- piecz 35 min. w tem 180st.-czyli az  sie nie zetnie.

 

 SMACZNEGO!!!

 

WSPANIALE SLEDZIE _INACZEJ!!

 

Sledzie wymoczyc w wodzie z odrobina octu- lub przeplukac z oliwy w ktorej byly. Najlepsze sa

matiasy. Potrzebne bedzie Tobie naczynie dosyc wysokie-najlepiej duzy i wysoki sloik po ogorkach.

Przyprawy do tych sledzi:  pieprz mielony,   cukier ,  ocet,  Vegetta  , Maggi w plynie , sporo cebuli  pokrojonej w cienkie talarki,   rodzynki ,  ziele angielskie (kulki) ,  lisc laurowy,   koperek,  ketczup, i oliwa z oliwek.

 

Ukladac warstwami na dno naczynia - zaczynamy od sledzi ( mozesz je pokroic jeden filet na 3 czesci).

Na  sledzie kladziemy po kolei:  Posypujesz pieprzem , nastepnie cukrem (tak jak bys solil),  po kropelce pokropic octem,   posypac vegetta,  nastepnie pokropic maggi w plynie ,  nastepnie na wierzch polozyc pokrojona cebule,  dalej - posypac kikoma rodzynkami,  wlozyc 1 listek laurowy (p okrusz go i rozloz rownomiernie),  teraz posyp posiekanym koperkiem i polej nawierz dobrym keczupem.

 

Nastepnie -nastepna warstwa sledzi i to samo -przyprawy . Jak skonczysz ukladanie to wszystko zalej oliwa, i do lodowki !!! najlepsze sa po 4 -5 dniach ,a moga byc w lodowce nawet 2-3 miesiecy ...Tylko ,ze sa za dobre zeby tak dlugo staly.

 

                                            SMACZNEGO

 

P.S. Te wszystkie przyprawy ukladaj luzno - zeby to nie bylo bardzo ubite .  

 

Sliwki wegierki umyc i wydrylowac, wlozyc do naczynia zaroodpornego i bez przykrycia wstawic do nagrzanego piekarnika do 140 stopni przy uchylonych drzwiczkach na 2-3 godziny ,  od czasu do czasu mieszajac. Pozostawic do ostygniecia po czym czynnosc  powtórzyc dwa razy, równiez 2-3 godziny. Sloiki wyparzyc i nakladac gorace powidla, zakrecone sloiki ustawiac dnem do góry.  Powidla po otwarciu powinny stac w lodówce.  Wspanialy dodatek do ciast,

nalesników i dla tych którzy musza ograniczac cukier  Ja kupujac sliwki wybieram wtedy dojrzale zeby powidla nie wyszly bardzo kwasne, a do nalesników dodaje po otwarciu troche cukru .

Pozdrawiam i serdecznie polecam chociaz to nie pora ale pózniej sie przyda

  

drugi przepis tez ze sliwek.....................

 

Sliwki zawijane  

 

12 suszonych sliwek

12 dlugich plastrów boczku

wykalaczki

olej do smazenia

 

Sliwki oplukac, osaczyc, usunac pestki (jesli sa).

Kazdy owoc owinac starannie plastrem boczku i spiac wykalaczkami na krzyz.

Duza patelnie posmarowac cienko olejem i dobrze rozgrzac.

Smazyc sliwki, az boczek zrumieni sie ze wszystkich stron i wytopi sie z niego prawie caly tluszcz. Zdjac z ognia, ulozyc na papierowym reczniku,  zeby wchlonal nadmiar tluszczu. Podawac na cieplo.

JolaB z Hamilton, ON, Canada

 

 

 

Sarenka PL

Zupa ogórkowa
Trzy duze obrane kwaszone ogórki pokroic w plastrki, posypac maka i przysmazyc w rondlu na masle.
Gdy juz sa dobrze posmazone (jak cialko blondynki na plazy) zalac oddzielnie gotowanym rosolem 
(ja stosuje wersja postna zalewam wywarem z 
wloszcyzny) gotuje potem dobre pól godziny.  Nastepnie przecedzic zupe....zaprawic na 4 osoby kwaterka dobrej ,
 kwasnej smietany
 i podawac z pierozkami drozdzowymi z miesem 
 
(pychaaaaa) SMACZNEGO
 
MOZÊ PIEROZKI NIE SA TAKIE SZYBKIE DO ZROBIENIA ALE SMACZNE JAK DIABLI
 
PIEROZKI SMAZONE W DROZDZOWYM CIESCIE
 
Zrobic ciasto drozdzowe z funta maki (czyt.500 gramów) i polowa kwaterki mleka (PÓL CWIARTKI)
 i jeden Lut drozdzy (13 gram)
Wyrobic odstawic. Gdy wyrosnie dodac wedle uznania maki reszta...dwa jaja....lyzke masla ...lyzke
   cukru....posolic  wyrobic 
(jak odstaje od lyzki znaczy juz gotowe.)
Wyrosniete (nie przerosniete) brac kawalki  wielkoscci orzecha  wloskiego obtaczac w mace, przecinac 
- formowac  okragle placuszki ,polozyc farsz
miesny (pzrygotowany wedle uznania) zawijac w pierozek  
i ukladac w cieplym miejscu na wyrosniecie.
Gdy podrosna rzucac na goracy tluszcz smazyc jak paczki wyjmowac na bibule by tluszcz zbedny wyciagnac.
Nie jest to danie na 5 minut na przygotowanie ale mozna go pzrygotowac partiami 
w miedzyczasie warto bo smaczne jest bardzo ...
SMACZNEGO wiec jesli wystarczy Wam cierpliwosci by go pzrygotowac.
 
Deser a juzci
 
Galaretka z wina
 
Funt cukru nalac trzema kwarterkami wina francuskiego i zagotowac.
Wrzucic 2 luty zelatyny namoczonej  w zimnyej wodzie i z niej lekko wycisnietej.
Wycisnac sok z 2 cytryn,przecedzic ,wymieszac i wlac w formy -dobre  mozna podawac z bita smietanka 
SMACZNEGO
 
Objasnienia
 
FUNT- waga ok 500 gram
£UT-ok 13 grama
KWATERKA- 1/4 LITRA.

 

 

 

Pollianna PL

TORT

 

biszkopt I

4 jajka

4 lyzki cukru

plaska lyzeczka proszku do pieczenia

2 lyzki maki tortowej, lyzka maki krupczatki

lyzka kakao ciemnego

 

Ubic na sztywno piane z bialek z cukrem, dodac zoltka, delikatnie wymieszac, dodac zmieszane razem make, kakao i proszek do pieczenia

wymieszac. Piec w tortownicy wylozonej papierem do pieczenia, ok 25 minut w 200 stopniach C.

 

biszkopt II

4 jajka

4 lyzki cukru

plaska lyzeczka proszku do pieczenia

2 lyzki maki tortowej,

2 lyzki maki krupczatki

 

biszkopt przygotowac tak jak pierwszy i tak samo piec

 

biszkopt III

4 jajka

4 lyzki cukru

plaska lyzeczka proszku do pieczenia

2 kisle wisniowe (lub inne czerwone)

(jesli jajka sa duze, mozna dodac jeszcze lyzke maki krupczatki)

 

i ten biszkopt robimy tak samo jak poprzednie

 

biszkopt IV

do tego biszkoptu wykorzystuje bialka, ktore zawsze prawie mam w lodowce (zostawiam po pieczeniu

drozdzowego ciasta

w zamknietym sloiku ... moga spokojnie stac nawet 2 tygodnie)

 

6 bialek

6 lyzek cukru

20 dag wiorek kokosowych

lyzeczka proszku do pieczenia

lyzka maki krupczatki

 

bialka ubic z cukrem na sztywno, dodac wiorki wymieszane z maka i proszkiem, piec tak samo jak poprzednie.

 

I krem

puszka brzoskwin

3 -4 lyzki cukru

3 lyzki zelatyny rozpuszczone w pol szklanki wrzacej wody

 

brzoskwinie zmiksowac razem z sokiem na mus, dodac cukier i rozpuszczona zelatyne, poczekac az zacznie zastygac i wylac na

pierwsza nasaczona warstwe biszkoptu

ja na spod daje kakaowa ...

wykladam tortownice papierem do pieczenia, ale w ten sposob, ze przykrywam dno, nakladam obrecz tak

zeby papier wystawal ... na papierze klade biszkopt, mocno nasaczam i wylewam brzoskwinie, jak juz troche zastygna klade drugi biszkopt i przyciskam lekko zeby sie skleil z kremem

 

II krem

0,5 litra jogurtu naturalnego

drobno pokruszona gorzka czekolada

3 -4 lyzki cukru

3 lyzki zelatyny rozpuszczone w pol szklanki wrzacej wody

 

 

jogurt zmiksowac z cukrem, dodac zelatyne, czekolade, poczekac az zgestnieje i wylac na druga warstwe biszkoptu tez mocno nasaczona, wstawic do lodowki, poczekac az troche zastygnie i przykryc kolejnym biszkoptem, przycisnac,

zrobic 3-ci krem

 

III krem

1 Sniezka, galaretka (dowolna, ale dobrac kolorystycznie) rozpuszczona w szklance wody

Sniezke przygotowac wg przepisu na opakowaniu, wtedy kiedy rozpuszczona galaretka zaczyna gestniec.

Do ubitej smietanki wlac galaretke, zmiksowac. Mozna dodac jakies drobne owoce, np. rodzynki, jagody, poziomki, pokrojone plastry ananasa. Krem wylac na trzecia juz warstwe tortu i przykryc kolejna, juz ostatnia

 

Ten tort zawsze robie dzien przed uroczystoscia. Przygotowany pozostawiam w lodowce,

dopiero nastepnego dnia wyjmuje na patere i przygotowuje bita smietane na wierzch i boki.

0,5 l smietany 36%, 2 Sniezki - miksuje az do uzyskania gestej puszystej masy, wylewam na tort,

delikatnie rozsmarowuje na wierzchu i bokach. Tort przybieram struzynkami czekolady, drobnymi owocami, bezikami.

 

Bardzo wazny jest poncz - tort musi byc dobrze nasaczony.

1 litr wody oslodzic 3 lyzkami cukru, dodac sok z 2-3 cytryn, 150 ml spirytusu lub jakiegos likieru, np. pomaranczowego ... unikam dodawania sztucznych zapachow. ta ilosc ponczu powinna wystarczyc na nasaczenie czterech krazkow biszkoptu..

 

 Pollianna

 

Makaron ze szpinakiem

 

paczka makaronu – grube rurki

 

torebka szpinaku – 0,5 kg

 

2-3 ząbki czosnku

 

Ser pleśniowy, np. LAZUR

 

Orzeszki pistacjowe

 

 

Makaron ugotować. Czosnek drobno pokroić

i zrumienić na oliwie z oliwek, dodać orzeszki pistacjowe. 

Do tego wkładamy szpinak (może być zamrożony),

dusimy do rozmrożenia.

Na koniec dodajemy ser pleśniowy pokruszony na kawałeczki,

dusimy mieszając do rozpuszczenia się sera.

Można lekko przyprawić bazylią.

Mieszamy z ugotowanym gorącym makaronem.

 

Autor: Pollianna

Mniammmmmm....poezja  

(Meteorr nazywa "Rymniety piernik")                                                      

 

Wez po szklance cukru, mleka, miodu

Margaryny kostke cala

Do pieczenia doskonala

I korzeni piernikowych trochu

Wrzuc do garnka, mieszaj, gotuj

Potem przestudz odrobine

Nie za duzo, ot - odparuj

Zoltek cztery w tym rozetrzyj

Maki przedniej daj trzy szklanki

Wymieszanej z sody lyzeczkami dwiema

Potem piane ubij sztywna

Z ciastem polacz delikatnie

I bakalii, jakie lubisz nie pozaluj

Wlej do formy, piecz godzine

I zapraszaj juz rodzine

 

 

 

 

 

 

Autor: rash7

Dessert

•    2 x 102g instant vanilla pudding
•    500 ml whipping cream
•    crackers – no salt (no name the best) 
•    1 can cherry pie filling


Mix the pudding powder with  & frac12; 

required milk (2 x 250 ml)
Beat the whipping cream with mixer
Mix pudding and whipping cream together
In the container put alternate layers of pudding

and crackers
Pudding has to be on the bottom and on the top
Put cherries on top.
Refrigerate for 24 hrs.

 

 

 

  rash7 & kuchareczka

 

 

 

Autor: kuchareczka

BABKA BANANOWA  

(Meteorr nazywa to "Babka z bananem")

 

Skladniki:

 2 smiejace sie oczka

2 zgrabne nózki

 2 kochane raczki

 2 twarde pojemniki z mlekiem

 2 jajka

1 wyscielana futerkiem miska do mieszania

1 twardy banan

 

WSKAZÓWKI

1. Spójrz gleboko w smiejace sie oczka

2. Rozdziel dwie zgrabne nózki dwiema kochanymi raczkami

3. Sciskaj i masuj kontenery z mlekiem bardzo delikatnie,

    az wyscielana futerkiem miska do mieszania bedzie dobrze     natluszczona, sprawdzaj w regularnych odstêpach czasu palcem

4. Delikatnie dodawaj twardego banana do miski,

   pracujac nim w przód i w tyl do ubicia smietany

  (dla lepszych rezultatów wyrabiaj w miedzyczasie kontenery z    mlekiem)

5. Gdy temperatura wzrosnie, wsun banan gleboko do miski i nakryj    jajkami. Pozwolic aby wszystko przesiaklo - byle nie przez cala noc

6. Ciasto bedzie gotowe, gdy banan stanie sie miekki.

    Powtarzaj kroki od trzeciego do piatego lub zmieniaj miski do     mieszania

 

UWAGA!!!

Jesli pieczesz w nieznanej kuchni wyczysc dokladnie przybory kuchenne przed i po uzyciu.

Nie wylizuj miski do mieszania po uzyciu.

Jesli ciasto zbyt urosnie, ulotnij sie z miasta.

 

 

wruszka

 

 

Autor: wruszka

 

SUPER CIASTO....

 

Skladniki

 

1 kostka masla.

2 szklanki cukru.

1 lyzeczka soli.

4 jajka.

1 szklanka suszonych owoców.

1 szklanka orzechów.

Sok cytrynowy.

Proszek do pieczenia.

3-4 szklanki dobrej whisky.

 

Sposób przygotowania

 

Przed rozpoczeciem mieszania skladników sprawdz, czy whisky jest dobrej jakosci. Dobra prawda?

Przygotuj teraz duza miske, szklanke itp. utensylia kuchenne.

 

Sprawdz, czy na pewno whisky jest taka jak trzeba

By byc tego pewnym,

nalej jedna szklanke i wypij tak szybko, jak to tylko mozliwe.

Powtórz operacje.

 

Przy uzyciu miksera elektrycznego ubij kostke masla na puszysta mase,

dodaj lyzeszke sukru i ubjaj dalej.

W miedzyszasie zprawdz, czy wisky jest na pewno taka jak czeba. Najlepjej sklaneczke.

Otfórz drugo butelkie jezli czeba.

 

Wszus do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami

i upijaj je mikserem.

Spraws jakoz wiski, zepy pootem gosie nie mufili,

sze jest trujnoca.

 

Wszus do miszki szyska sól jaka masz w domu,

czy so tam masz,

szysko jedno so. F sumje fsale nie ma snaszenia so fszusisz!

 

Fypij skok sytrynnmowy.

Fymjeszaj fszysko z oszehamy i sukrem,

fszystko jedno, i frzudz monki ile tam masz domu.

 

Osmaruj piesyk maseem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij zwiszki. Spraws jakoss fiski sostanej ot pieszenia siasta i is spas.

 

 

 

Przepis wruszki

1kg mieszanych owocow ( robie z samych truskawek)

1 kg cukru zelujacego

1 op.cukru waniliowego

1 mala cytryna

kieliszek brandy lub rumu

owoce skropic sokiem z cytryny ,

wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym,

odstawic ma 20 min

nastepnie podgrzewac na malym ogniu

do zagotowania -smazyc ok.3 minut

zdjac"z ognia"i mieszac do wygubienia piany

wlac alkohol

wkladac do niewielkich sloikow (podgrzanych)

ustawic do gory dnem do wystygniecia

nadaje sie jako dodadek do lodow , nalesnikow ,

deserow itp.

 

Przepis wruszki

jakkolwiek nie cierpie gotowac to jednak to czynie -

zatem cd kulinariow , tym razem dla tych ,

co to czasu maja malo , czyli proste, tanie ,szybkie i czasem zamiast np.pizzy :)

 

kilka strakow kolorowej papryki

cebula wg uznania

oliwa

ryz lub ziemniaki w zaleznosci co kto lubi

szlachetniejsza wedlina lub bez niej ( wg uznania )

przyprawy i zielenina

papryke pokroic w paseczki ,dusic na oliwie

wrzucic pod koniec duszenia cebule ( osobiscie lubie sporo)

wrzucic pokrojona wedline

jeszcze troche poddusic

podawac z ryzem lub ziemniakami :)

jak znalazl w dzien w ktorym nie masz czasu ,pieniedzy i np.zarywasz do egzaminu :)

 

 

 

Basiaa2 & biesbieszczadzki

 

Autor: Basiaa2

Tresc: Przepis na Faceta:

 

Facet w galarecie.....

Wiedza to kochanki i wiedza to zony:

Facet przed konsumpcja ma byc wymoczony.

Mozna go doprawic szczypta pikanterii,

zeby nie byl mdlawy,(lecz bez fanaberii).

Potem na ogniu zmyslow gotujemy faceta.

Kiedy zdjac go z ognia?-wie kazda kobieta.

Trzeba tu uwazac moje drogie panie,

bardzo niekorzystne jest przegotowanie.

A i jeszcze jedno(niech mi kazda wierzy)

zle jest takze, gdy facet jest troche nieswiezy...

Po\\\"mysliwsku\\\"smakuje,

gdy masz chec polowac,

a po"prowansalsku",

gdy chcesz go calowac,

"na slodko"zbyt nudzi,

"na ostro"zbyt brudzi,

w 'sosie slodko-kwasnym "najczesciej marudzi.

Nie probujcie jednak w zalewie octowej,

bo go nabawicie w mig frustracji nowej.

Gdy za duzo octu jest w waszej milosci

jest to zagrozeniem dla jego meskosci.

A wiec dochodzimy do ciekawej puenty:

ze najlepszy facet jest leciutko\\\"sciety\\\"

Dodaj wiec Kochana szczypte zelatyny

i spozywaj go "na sztywno",

lecz bez sztywnej miny...:-)

 Karp w galarecie

 

W wigilie mówcie co chcecie,

Ale musi byc karp w galarecie.

Przy  nim troche poplaczecie ,

nim cebule rozbierzecie.

Karp, cebula troche wina,

Koper wloszczyzna i cytryna.

Sól , pieprz , zelatyna

I gotowanie sie rozpoczyna.

Wloszczyzne przez godzine gotujcie,

Karpia w tym czasie w dzwonki krójcie.

Dokladnie wyjmuj osci

By w gardle nie stawaly Ci.

Gdy juz odcedzony wywar macie,

Pokrojonego karpia dodacie

Przez dwadzieœcia minut gotujcie

W tym czasie foremke przygotujcie

W niej ladnie karpia ukladamy,

Marchewke i koprem warstwy przekladamy.

Wywar rybno-warzywny odcedzajcie

I wino z zelatyna dodajcie.

Wszystko ladnie ochladzacie

I w formie karpia zalewacie.

A na wierzchu w plastrach cytryna

Bedzie sloncem sie swiecila .

 

Kutia   

 

Kutia to jest slodka strawa,

Z pól i sadów sie pojawia.

Mak od wróbli ocalony ,

Dzisiaj w leku jest topiony.

Odcedzony i utarty

W kutii bedzie wiele warty.

Pszenica sloncem wyzlocona,

Teraz wrzatkiem jest zmiekczona

Goracem parzymy z ogrodów susz,

Z czeresni wisni, sliwek grusz.

W miodzie rzadko roztopionym

Mak utarty jest topiony

Odcedzona ochlodzona

Pszenica jest dolozona.

Jeszcze z ogrodów dodaj susz

Masz gotowa kutie juz

biesbieszczadzki

 

 

 

Ela z Kutna

 

Ela z Kutna

 

Ciasto z majonezem
5 jajek,

 

szklanka mąki pszennej,

 

szklanka mąki ziemniaczanej,

 

szklanka cukru,

 

szklanka majonezu,

 

dwie łyżeczki proszku do pieczenia,

 

aromat cytrynowy

 


Całe jaka ubić z cukrem, potem dodać mąki, proszek do pieczenia i majonez,

wymieszać dokładnie

a na koniec dodać aromat.
Tortownicę wysmarować

i posypać bułką tartą.
Piec w temp. 180 C

 


To coś pośredniego pomiędzy

ciastem ucieranym a biszkoptowym.

Na spód tortownicy można położyć dowolne owoce.  Smacznego

 

 

 

 

 

Lipcowe ciasto z porzeczkami

 

3 szklanki mąki

 

5 łyżek cukru

 

Mały proszek do pieczenia

 

Skórka starta z całej cytryny

 

5 żółtek

 

Kostka np. Kasi

 

2-3 łyżki śmietany

 

Zagnieść ciasto, powinno być dość wolne,

nawet lekko lepić się do rąk. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, zapiekamy do jasnozłotego koloru.

W tym czasie przygotowujemy porzeczki.

Ok. 1kg czerwonych porzeczek należy oskubać z gałązek i dokładnie wypłukać, odsączyć.

 

Kiedy ciasto się rumieni, ubijamy pianę z białek pozostałych od ciasta, a jeśli mamy jeszcze jakieś w lodówce, to też można dodać.

 

Białka ubijamy ze szklanką cukru na bardzo sztywną pianę, dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i na końcu porzeczki. Mieszamy delikatnie, wykładamy na zapieczone ciasto i pieczemy jeszcze ok. 20 minut, uważając by nie przypalić wierzchu.

 

 

 

Qchnia Radiolatkow audycja Pollianny

Kruche ciasteczka w płatkach kukurydzianych

30 dag mąki, 15 dag cukru i 15 dag masła roślinnego, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, gorzka czekolada, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy (bakalie do wyboru), płatki kukurydziane do obtoczenia ciasteczek.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, czekoladę proponuję pokroić nożem na małe kawałeczki, płatki kukurydziane wysypać na talerz i lekko pokruszyć.

Zagniatamy ciasto. Formujemy małe kuleczki
kładziemy je na płatkach kukurydzianych, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 2-3cm jedno od drugiego. Pieczemy w temp. 180 st.C na jasnozłoty kolor. Ciasteczka są tak pyszne, że najlepiej zrobić od razu z dwóch porcji składników
J

Smacznego

 

 

nowicjuszka

 

Autor: nowicjuszka
Treść: Super ciasto...Skladniki

-; 1 kostka masla.
-; 2 szklanki cukru.
-; 1 lyzeczka soli.
-; 4 jajka.
-; 1 szklanka suszonych owoców.
-; 1 szklanka orzechów.
-; Sok cytrynowy.
-; Proszek do pieczenia.
-: 3-4 szklanki dobrej whisky.

Sposób przygotowania

Przed rozpoczeciem mieszania skladników sprawdz,
czy whisky jest dobrej jakosci. Dobra; prawda?
Przygotuj teraz duza miske, szklanke itp. utensylia kuchenne.
Sprawdz, czy na pewno whisky jest taka jak trzeba.
By byc tego pewnym, nalej jedna szklanke i wypij tak szybko,
jak to tylko mozliwe. Powtorz operacje.
Przy uzyciu miksera elektrycznego ubij kostke masla
na puszysta mase, dodaj lyzeszke sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdz, czy wisky jest na pewno
taka jak czeba. Najlepjej sklaneczke.
Otforz drugo butelkie jezli czeba.
Wszus do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami
i upijaj je mikserem.
Spraws jakoz wiski, zepy pootem gosie nie mufili,
sze jest trujnoca.
Wszus do miszki szyska sól jaka masz w domu,
czy so tam masz, szysko jedno so.
Fsumje fsale nie ma snaszenia so fszusisz!
Fypij skok sytrynnmowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehamy i sukrem,
fszystko jedno, i frzudz monki ile tam masz domu.
Osmaruj piesyk maseem
i wyklej siasto na plache piesyka,
usaw ko na 350 stofni, saaaamknij zwiszki.
Spraws jakoss fiski sostanej ot pieszenia siasta
i is spas.SMACZNEGO!!!!

 

 

 

 

 

Lesli

 

Salatka "Lesli"

 

Pyszna salatka powstala przypadkiem po zlustrowaniu mojej lodówki. Jesli ktos nie jest miloœnikiem krewetek mozna je pominac

 

Skladniki:

Groszek konserwowy 1 puszka 425ml

Makaron muszelki 1/2 paczki

Krewetki ugotowane i obrane 20 dag

Ananas w zalewie 1 puszka 425 ml

Ser zolty miekki i lagodny 20 dag

Majonez 250 gram

Oliwa z oliwek 2 lyzki - do krewetek

Sól , pieprz, cukier

 

Makaron ugotowac z lyzka oliwy, zalac zimna woda, odcedzic.

Plastry ananasa pokroic w 1 cm czastki - 2 zostawic do dekoracji.

Ser pokroic w kostke, krewetki gotowac 7-8 min., podzielic na 2 cm czastki, wrzucic na patelnie z oliwa, smazyc 4 min, zdjac i osaczyc z tluszczu.

Odcedzic groszek.

Polaczyc wszystkie skladniki, dodac majonez wymieszany z 1/2 szklanki zalewy z ananasa, doprawic sola i pieprzem i cukrem, wstawic na minimum 1 godzine do lodówki.

Udekorowac pólplastrami ananasa i calymi krewetkami

 

 

Bigos po chelmzynsku :)

 

1 glówka (1,5 kg) bialej, slodkiej kapusty,

1 srednia kapusta pekinska,

30 - 50 dag kapusty kiszonej (mozna pominac),

15 dag wedzonego boczku,

25 dag karkówki wieprzowej lub podgardla,

25 dag dobrej jakosci wolowiny lub cieleciny,

1 peto kielbasy jalowcowej,

10 dag smalcu do smazenia, 1 lyzka masla,

3 srednie cebule, 2 srednie marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 maly por,

2 dag suszonych grzybów, 3 - 4 suszone sliwki, 2 lyzki koncentratu pomidorowego,

5 ziaren pieprzu czarnego, 3-4 ziarna jalowca, 1 -2 liscie laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego,

sól, pieprz, Vegeta, 1-2 lyzki powidel sliwkowych.

Wszystkie kapusty poszatkowac, umyc, biala i pekinska wlozyc do jednego garnka, a kiszona do drugiego, zalac l. wody, pogotowac ok. 10 minut, odlac.

 

Wieprzowine pokroic na dosc duze kawalki, dobrze zesmazyæ (do mocnego zrumienienia) na odrobinie smalcu dodajac pieprz, ale nie solic, usmazone

mieso dodac do kapusty bialej z pekinska, to samo zrobic z wedzonym boczkiem i miesem wolowym, ale wolowinr dodav do kapusty kiszonej, taj jak pokrojona

w krazki i przysmazona kielbase. Na pozostalym smalcu i wytopionym tluszczu z boczku i miesa usmazyc pokrojona cebule i inne warzywa i dodac po polowie

do obu garnków z kapustami, doprawic sola, pieprzem, dodac tez inne przyprawy.

 

Suszone sliwki i grzyby namoczyc w lekko cieplej wodzie (osobno!) na okolo dwie godz. Na roztopionym masle podsmazyc koncentrat pomidorowy do lekkiego

skarmelizowania.

 

Teraz wszystkie skladniki bigosu przelozyc do jednego garnka, doprawiajac calosc do smaku. Gotowac na malutkim ogniu 2 - 3 razy dziennie po 1 godzinie

czesto mieszajac, a na noc, po ostygnieciu, wstawic do lodówki. Nalezy pilnowac by w bigosie zawsze byla odpowiednia ilosc plynu (bulion, woda lub

nawet czerwone, pólwytrawne wino) oraz tluszczu. Bigos jest gotowy po 2 - 3 dniach gotowania.

 

Smacznego :)