Pollianna PL
TORT
biszkopt
I
4
jajka
4
lyzki cukru
plaska
lyzeczka proszku do pieczenia
2
lyzki maki tortowej, lyzka maki krupczatki
lyzka
kakao ciemnego
Ubic
na sztywno piane z bialek z cukrem, dodac
zoltka, delikatnie wymieszac, dodac zmieszane
razem make, kakao i proszek do pieczenia
wymieszac.
Piec w tortownicy wylozonej papierem do
pieczenia, ok 25 minut w 200 stopniach C.
biszkopt
II
4
jajka
4
lyzki cukru
plaska
lyzeczka proszku do pieczenia
2
lyzki maki tortowej,
2
lyzki maki krupczatki
biszkopt
przygotowac tak jak pierwszy i tak samo
piec
biszkopt
III
4
jajka
4
lyzki cukru
plaska
lyzeczka proszku do pieczenia
2
kisle wisniowe (lub inne czerwone)
(jesli
jajka sa duze, mozna dodac jeszcze lyzke
maki krupczatki)
i
ten biszkopt robimy tak samo jak poprzednie
biszkopt
IV
do
tego biszkoptu wykorzystuje bialka, ktore
zawsze prawie mam w lodowce (zostawiam po
pieczeniu
drozdzowego
ciasta
w
zamknietym sloiku ... moga spokojnie stac
nawet 2 tygodnie)
6
bialek
6
lyzek cukru
20
dag wiorek kokosowych
lyzeczka
proszku do pieczenia
lyzka
maki krupczatki
bialka
ubic z cukrem na sztywno, dodac wiorki wymieszane
z maka i proszkiem, piec tak samo jak poprzednie.
I
krem
puszka
brzoskwin
3
-4 lyzki cukru
3
lyzki zelatyny rozpuszczone w pol szklanki
wrzacej wody
brzoskwinie
zmiksowac razem z sokiem na mus, dodac cukier
i rozpuszczona zelatyne, poczekac az zacznie
zastygac i wylac na
pierwsza
nasaczona warstwe biszkoptu
ja
na spod daje kakaowa ...
wykladam
tortownice papierem do pieczenia, ale w
ten sposob, ze przykrywam dno, nakladam
obrecz tak
zeby papier wystawal ... na papierze
klade biszkopt, mocno nasaczam i wylewam
brzoskwinie, jak juz troche zastygna klade
drugi biszkopt i przyciskam lekko zeby sie
skleil z kremem
II
krem
0,5
litra jogurtu naturalnego
drobno
pokruszona gorzka czekolada
3
-4 lyzki cukru
3
lyzki zelatyny rozpuszczone w pol szklanki
wrzacej wody
jogurt
zmiksowac z cukrem, dodac zelatyne, czekolade,
poczekac az zgestnieje i wylac na druga
warstwe biszkoptu tez mocno nasaczona, wstawic
do lodowki, poczekac az troche zastygnie
i przykryc kolejnym biszkoptem, przycisnac,
zrobic 3-ci krem
III
krem
1
Sniezka, galaretka (dowolna, ale dobrac
kolorystycznie) rozpuszczona w szklance
wody
Sniezke
przygotowac wg przepisu na opakowaniu, wtedy
kiedy rozpuszczona galaretka zaczyna gestniec.
Do ubitej smietanki wlac galaretke, zmiksowac.
Mozna dodac jakies drobne owoce, np. rodzynki,
jagody, poziomki, pokrojone plastry ananasa.
Krem wylac na trzecia juz warstwe tortu
i przykryc kolejna, juz ostatnia
Ten
tort zawsze robie dzien przed uroczystoscia.
Przygotowany pozostawiam w lodowce,
dopiero
nastepnego dnia wyjmuje na patere i przygotowuje
bita smietane na wierzch i boki.
0,5
l smietany 36%, 2 Sniezki - miksuje az do
uzyskania gestej puszystej masy, wylewam
na tort,
delikatnie rozsmarowuje na wierzchu
i bokach. Tort przybieram struzynkami czekolady,
drobnymi owocami, bezikami.
Bardzo
wazny jest poncz - tort musi byc dobrze
nasaczony.
1
litr wody oslodzic 3 lyzkami cukru, dodac
sok z 2-3 cytryn, 150 ml spirytusu lub jakiegos
likieru, np. pomaranczowego ... unikam dodawania
sztucznych zapachow. ta ilosc ponczu powinna
wystarczyc na nasaczenie czterech krazkow
biszkoptu..
Pollianna
Makaron
ze szpinakiem
paczka makaronu –
grube rurki
torebka szpinaku
– 0,5 kg
2-3 ząbki
czosnku
Ser pleśniowy,
np. LAZUR
Orzeszki
pistacjowe
Makaron ugotować.
Czosnek drobno pokroić
i zrumienić na oliwie z oliwek, dodać orzeszki
pistacjowe.
Do tego wkładamy szpinak (może być zamrożony),
dusimy do
rozmrożenia.
Na koniec dodajemy ser pleśniowy pokruszony na kawałeczki,
dusimy
mieszając do rozpuszczenia się sera.
Można lekko przyprawić bazylią.
Mieszamy z
ugotowanym gorącym makaronem.
Autor:
Pollianna
Mniammmmmm....poezja
(Meteorr
nazywa "Rymniety piernik")
Wez
po szklance cukru, mleka, miodu
Margaryny
kostke cala
Do
pieczenia doskonala
I
korzeni piernikowych trochu
Wrzuc
do garnka, mieszaj, gotuj
Potem
przestudz odrobine
Nie
za duzo, ot - odparuj
Zoltek
cztery w tym rozetrzyj
Maki
przedniej daj trzy szklanki
Wymieszanej
z sody lyzeczkami dwiema
Potem
piane ubij sztywna
Z
ciastem polacz delikatnie
I
bakalii, jakie lubisz nie pozaluj
Wlej
do formy, piecz godzine
I
zapraszaj juz rodzine
|